-45%

PS4 The Last of Us Remastered

399.00 Kn 219.00 Kn

Već će vas prva sekvenca u igri vjerojatno šokirati te pripremiti za intenzivnu, emotivnu i surovu priču koja slijedi. Postavljena je točno na dan kada infekcija (napravljena po uzoru na ubojitu infekciju gljive-parazita Cordyceps koji uistinu na prilično sličan način zarazi mrave) koja pretvara svoje ljudske domaćine u bijesne, monstruozne ubojice, naglo zarazi većinu populacije SAD-a. Nakon toga, radnja se prebacuje dvadeset godina kasnije: gotovo svi pripadnici ljudske civilizacije mrtvi su ili zaraženi, priroda je preuzela većinu napuštenih gradova, a mali broj preživjelih grupiran je u karantenskim zonama ili naseljima te čini što god je potrebno kako bi zadržao živu glavu te pronašao osnovne potrepštine za preživljavanje. Joel, lik kojeg smo upoznali u uvodu, dobiva zadatak da 14-godišnju djevojčicu imena Ellie prokrijumčari do buntovničke grupacije poznate pod nazivom Fireflies, što se pokazuje prilično kompliciranijim i dužim putovanjem nego je na prvu trebalo biti.

Naš Joel srednjovječan je frajer zatvorenog karaktera – ne voli pričati o sebi i svojoj prošlosti ni pokazivati emocije, ciničan je i evidentno je kako se trudi odbiti ljude od sebe zbog straha od vezanja. Oduzima živote bez razmišljanja te žaljenja jer držanjem do moralnih vrijednosti zasigurno ne bi u tim uvjetima preživio 20 godina, a interesantan je upravo jer je karakterno daleko od tipičnog heroja koji uvijek čini dobro. Lik koji ipak krade svjetla reflektora je 14-godišnja Ellie, neizmjerno simpatična djevojčica koju je jako teško ne zavoljeti. Rođena je nakon što je apokalipsa nastupila i zbog toga nema sjećanja o onim vremenima kojih se svi preživjeli nostalgično prisjećaju. Iako je vrlo zrela za svoje godine, posjeduje određenu neiskvarenost, naivnost i pozitivan duh koji je prava suprotnost od izmorenih i izmučenih starijih preživjelih te surovih događaja koji ju okružuju. Tako će Ellie, na primjer, u nekim trenutcima vaditi svoju knjigu viceva kako bi ubila napetost, a u drugima će pokušavati naučiti zviždati – tu je čitav niz usputnih situacija koji je čine uvjerljivim likom od krvi i mesa te zbog kojih vrlo brzo priraste srcu.

Joel i Ellie isprva nemaju previše povjerenja jedno u drugo i jedan od najinteresantnijih igrinih dijelova upravo je zamjećivanje kako njihov odnos postupno napreduje do onog vrlo sličnog ocu i kćeri, dok u isto vrijeme sam igrač ostvaruje sve veću povezanost s njima, zbog čega mu na kraju bude neopisivo žao oprostiti se s njihovom pričom. Većinu podataka o likovima dobivamo kroz njihova usputna čavrljanja putem, zbog čega ćete nekad namjerno usporiti kako biste mogli uživati u vrsno odrađenim dijalozima koji osobnostima likova daju dodatnu puninu.

svakako je naslov koji u budućnosti može služiti kao svojevrstan benchmark kvalitete koju videoigra može ponuditi u dobroj većini svojih segmenata. Riječ je o jednom od najintenzivnijih, najrealnijih i najemotivnijih putovanja koje nam je svijet videoigara ikada ponudio, s nevjerojatnom pričom koja se bavi nekim temama koje se ovaj medij do sada nije usudio dodirnuti. Dobili smo dvoje likova koje ćemo jako teško zaboraviti – a kad se već razbacujemo superlativima, Joela i Ellie lako je okarakterizirati kao jedan od najinteresantnijih dvojaca gaminga.

Cijena: 219,00 kn

 

 

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “PS4 The Last of Us Remastered”

Your email address will not be published. Required fields are marked *